small isc logo

Chuiko Institute of Surface Chemistry

National Academy of Sciences of Ukraine
(official site)

Новини

Відкриття пам’ятної дошки на честь Андрія Кравченка (09.03.1981–03.04.2022)

 

11 березня 2024 року у вестибюлі Інституту хімії поверхні імені О.О. Чуйка НАН України відбулося відкриття пам’ятної дошки на честь кандидата хімічних наук Андрія Кравченка – наукового співробітника відділу квантової хімії та хімічної фізики наносистем, захисника України, який віддав своє життя у боротьбі проти російських окупантів, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України.

  

9 березня Андрію Кравченку виповнилося б 43 роки.

 

 Розпочав захід академік НАН України, директор Інституту Микола Тимофійович Картель.

 

Завідувач відділу квантової хімії та хімічної фізики наносистем – в якому працював Андрій – доктор хімічних наук, професор Віктор Васильович Лобанов розповів про науковий шлях Героя. Андрій у 2003 році вступив до аспірантури де займався науковою роботою щодо квантово хімічного вивчення явищ на поверхні поділу фаз. Захистив кандидатську дисертацію у 2017 році за спеціальністю фізика і хімія поверхні на тему «Теоретичне моделювання взаємодії поверхні наночастинок кремнезему з водними розчинами електролітів». Саме тому й отримав позивний «Кремінь».

 

Кандидат хімічних наук Анатолій Георгійович Гребенюк, під керівництвом якого Андрій підготував дисертацію, більш детально розповів про наукові здобутки вченого.

 

Доктор фармацевтичних наук, професор Ігор Іванович Геращенко розповів про роботу над створенням кровоспинного препарату. Ідея виникла у 2015 році і пов’язана з військовим досвідом Андрія, адже у 2014 році він добровольцем пішов захищати Україну, перебував у оточенні під Дебальцеве, отримав осколкове поранення та контузію. Практично важливу розробку протестували на щурах на моделі паренхіматозної печінкової кровотечі у лабораторії Інституту біології та медицини Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Дослідження показали, що створений гемостатик не поступається відомому препарату «Celox».

 

Присутні згадали щемливі моменти з інститутського життя Андрія – переглянули фільм-презентацію пам’яті Андрія.

 

У 2014 році Андрій Кравченко пішов добровольцем у військовий батальйон 25-ї бригади «Київська Русь», який складався із бійців самооборони Майдану та мешканців Київської області.

 

Майже відразу у батальйоні організували взвод мінометників. Андрій став командиром мінометного розрахунку, потім його перевели у відділ артилерійської розвідки.

 

Батальйон «Київська Русь» (із жовтня 2014 року – окремий мотострілковий батальйон сухопутних військ ЗСУ) відомий своїми звитягами, зокрема боями за Дебальцеве.

 

Андрій Кравченко нагороджений
• орденом «Народний Герой України», наказ №14 від 26.03.2016 року;
• почесною відзнакою «За оборону Дебальцеве», наказ №589 від 18.06.2016 року;
• нагрудним знаком «25 батальйон Київська Русь», наказ №162 від 22.05 2015 року;
• пам’ятним знаком «Учаснику подій Дебальцеве 2015», наказ від 02.04.2015 року;
• нагрудним знаком «За Україну, за її волю» наказ №153 від 02.04.215 р.;
• відзнакою «Ветеран РВіА», наказ №840 від 12.03.2015 року.

 

У 2015 році у Таращанському академічному ліцеї «Ерудит», у якому навчався Андрій, створено рій «Червона калина» задля виховання у підростаючого покоління почуття патріотизму, розвитку практичних навиків поведінки у екстремальних ситуаціях, творчого потенціалу та соціальної активності, готовності до виконання громадянського обов’язку. Своїм патроном джури ліцею обрали Народного Героя України Андрія Анатолійовича Кравченка.

 

Пошукова група юних патріотів під керівництвом Чави Тетяни Дмитрівни дослідила життєвий шлях Героя, його наукові та бойові досягнення. Ознайомитися з матеріалами пошукового дослідженням можна на сайті Інституту хімії поверхні.

 

З початком повномасштабного вторгнення Андрій не лишився осторонь. Загинув 3 квітня 2022 року під час виконання бойового завдання біля с. Гоголів на Київщині. 19 квітня Героя було поховано на Байковому кладовищі в Києві.

 

Андрій був люблячим чоловіком, батьком донечки, братом, другом. Життєрадісний, чесний, добрий, відданій своїй справі. Завжди пам'ятатимемо про тебе! ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ТА СЛАВА ГЕРОЮ!

 

Фільм-презентація доступний до перегляду на сайті YouTube на каналі Інституту (https://youtu.be/Xyh20BLXkc4).

 

Новини


 

 

 Про результати виборів

02 липня 2024 року в Інституті хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України відбулися Збори колективу наукових працівників, присвячені виборам директора Інституту. В Національну академію наук України надійшли документи від одного претендента, а саме від заступника директора з наукової роботи Інституту, чл.-кор. НАН України В.В. Турова. Саме його кандидатура брала участь у виборах.

Станом на 02 липня 2024 року фактична штатна чисельність наукових працівників Інституту становила 123 особи. Загальні Збори наукових працівників виключили на час проведення Зборів 23 працівників зі списків виборців відповідно до їх заяв у зв’язку з перебуванням закордоном. Таким чином, на час проведення виборів фактична штатна чисельність наукових працівників Інституту становила 100 осіб. На Зборах колективу наукових працівників зареєструвалося 87 осіб, що становить 87%. Тобто Збори є правочинними обирати директора Інституту.

Для проведення таємного голосування було виготовлено 123 бюлетені, участь в голосуванні взяло 87 наукових працівників, в урні виявлено 87 бюлетенів, залишилося нерозданими 36 бюлетені, які були погашені.

За кандидатуру В.В. Турова проголосувало 82 особи, проти – 5 осіб, недійсних бюлетенів – 0.

Для обрання керівника (директора) Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України необхідно, щоб згідно п. 3.12.4. Статуту НАН України кандидат на посаду директора набрав не менше 2/3 голосів виборців, тобто 58 голоси, або більше 1/2 голосів, коли за кандидата проголосувало менше 2/3 виборців, тобто більше 44 голоси.

Таким чином, ТУРОВ Володимир Всеволодович вважається обраним на посаду директора Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України

Голова Оргкомітету,
 головуючий на Зборах А.М. Дацюк,

Секретар Оргкомітету, секретар Зборів О.О. Казаков


 


 

clipboard-list-outlineONLINE ТРАНСЛЯЦІЯ виборів директора Інституту хімії поверхні ім. О.О.Чуйка НАН України

 


 

 

clipboard-list-outlineОголошення щодо виборів директора Інституту хімії поверхні ім. О.О.Чуйка НАН України 2 липня 2024 року

 

Read more...

 

clipboard-list-outlineПрограма кандидата на обрання директором ІХП ім. О.О. Чуйка НАН України чл.-кор. НАН України, д.х.н., проф. В.В.Турова

 

Read more...

 

Шановні наукові співробітники!


За попереднім узгодженням з Відділенням хімії НАН України, враховуючи терміни, визначені законодавством для проведення керівників державних наукових установ, 02 липня 2024 року відбудуться вибори директора Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України.


Згідно з порядком проведення виборів, участь у виборах можуть брати усі наукові працівники, незважаючи на відпустки, декретні відпустки, відпустки за свій рахунок і т.п.

Голосувати можна і під час лікарняного, якщо стан вашого здоров'я дозволяє це.


Онлайн голосування на виборах директора законодавство НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ, тобто участь у голосуванні можна взяти лише особисто, будучи присутнім 02.07.2024 року в Інституті.


Зважаючи на літній період, потенційні ваші відпустки, адміністрація Інституту просить спланувати свій час так, щоб ви 02.07.2024 року могли забезпечити кворум та взяти участь у виборах директора.


Read more...

Conferences

 

Ukrainian conference with international participation 

"CHEMISTRY, PHYSICS AND TECHNOLOGY OF SURFACE"

 

 

29-30 May, 2024, Kyiv

 

clipboard-list-outlineCONFERENCE PROGRAM

clipboard-list-outlinePOSTER SESSION ONLINE

clipboard-list-outlineBOOK of ABSTRACTS

clipboard-list-outlineONLINE BROADCAST (29 May)

clipboard-list-outlineONLINE BROADCAST (30 May)

clipboard-list-outlineZoom invitation link
 

Zoom Instruction Zoom Instruction

clipboard-list-outlineDiscord invitation link

Discord Instruction Discord Instruction

38967Photo

 

  

Read more...

Спільне звернення НАН і МОН

Спільне звернення Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, народних депутатів до міжнародної наукової спільноти

download-pdf-icon

Реєстр наукових фахових видань України

Покажчик друкованих праць